Sıkça Sorulan Sorular
Güvenlik Bilgi Formu ve SEA etiketleme uygulamalarına ilişkin sıkça sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz.
SDS kelimesi İngilizce dilinde bir kısaltmadır ve açılımı “Safety Data Sheet” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmektir. Genel olarak, kısaca SDS olarak kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı ise “Güvenlik Bilgi Formu”, kısaltması ise “GBF” dir. GBF(SDS); İnsan sağlığı ve çevrenin, zararlı maddelerin ve karışımların olumsuz etkilerinden korunması amacıyla, zararlı maddelerin ve karışımların özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgileri ve bulunduğu işyerlerinde zararlılık özelliklerine göre alınacak güvenlik önlemlerini içeren belgeye verilen isimdir.
Güvenlik Bilgi Formları 13 Aralık 2014 tarihli ve 29204 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik gereği hazırlanır.
Güvenlik bilgi formu (GBF), belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirilmiş kişilerce hazırlanır. İthalatlarda da güvenlik bilgi formları, aynı niteliğe sahip kişilerce hazırlanır. İthalatçı, ithal edilen madde ve karışımların güvenlik bilgi formlarını aynı niteliğe sahip kişilere hazırlatır. Ülkemizde belgelendirme kuruluşları Türk Standartları Enstitüsü (TSE) TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir. Güvenlik Bilgi Formları; akredite kuruluş tarafından sertifikalandırılmış “Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı” belgesine sahip kişilerce hazırlanmalıdır.
Güvenlik bilgi formu (GBF), Türkçe hazırlanır. Güvenlik bilgi formlarında kullanılan dilin net, basit, anlaşılır ve kısa olması gerekmektedir. Belirsiz anlam içeren sözcükler kullanılmamalıdır. “Sağlığa etkisi yoktur”, “Her ortamda saklanmalıdır” gibi uyarılar kabul edilemez. GBF, her ülkenin kullandığı dilde hazırlanabildiği gibi değişik dillerde hazırlanmış olan SDS’ler, gereken dillere çevrilebilir.
Öncelikle ürün içerisinde mevcut olan bileşenler, bu bileşenlerin ürün içerisindeki oranları (etki dereceleri), CAS ya da EC no.ları, ürünün fiziksel ve kimyasal özellikleri, ürünün insan sağlığı ve çevreye etki değerlerinin biliniyor olması gereklidir.
Kimyasal ürünlerin insan ve çevre üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin bilinmesi gereklidir. Güvenlik Bilgi Formu (GBF/SDS), bu bilgileri sağlar. Çalışanların çalışma ortamında maruz kalabilecekleri olumsuz etkileri bilmesi çok önemlidir. İşveren, kimyasal maddelerle çalışmalarda, işçilerin bu maddelere maruz kalmasını önlemek, bunun mümkün olmadığı hallerde, en aza indirmek ve tehlikelerinden korumak için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür. İş Güvenliği mevzuatı gereği işveren, iş yerinde tehlikeli kimyasal madde bulunması halinde, işçilerin sağlık ve güvenliği yönünden olumsuz etkilerini belirlemek üzere bir risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdür. Güvenlik Bilgi Formu, risk değerlendirmeleri için çok önemli bir bilgi kaynağıdır. İş yerinde tehlikeli kimyasal madde varsa Güvenlik Bilgi Formu, konu ile ilgili eğitimlerde son derece önemli bilgi kaynağıdır. Güvenlik bilgi formu, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) için temel bilgi kaynaklarından biridir.
Güvenlik bilgi formunda 16 başlığın yer alması gerekir; 1- Maddenin/Karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği, 2- Zararlılık tanımlanması, 3- Bileşimi/İçindekiler hakkında bilgi, 4- İlk yardım önlemleri, 5- Yangınla mücadele önlemleri, 6- Kaza sonucu yayılmaya karşı önlemler, 7- Elleçleme ve depolama, 8- Maruz kalma kontrolleri/kişisel korunma, 9- Fiziksel ve kimyasal özellikler, 10- Kararlılık ve tepkime, 11- Toksikolojik bilgiler, 12- Ekolojik bilgiler, 13- Bertaraf etme bilgileri, 14- Taşımacılık bilgisi, 15- Mevzuat bilgisi, 16- Diğer bilgiler.
Güvenlik bilgi formu hazırlanması ve SEA etiketleme hakkında aklınıza takılan tüm sorular ve detaylı bilgi için bize ulaşın